Anmeldelse "Tidevann"

Publisert 24.01.2018

Aleksander Huser anmelder filmene med tilskudd fra NNFS som er vist på TIFF 2018.

Tidevann

Regi: Margareta F. A. Orkan

Produsent: Rasmus Eilertsen Bergli

”Tidevann” forteller om en mann som arbeider med å ferdigstille en båt for sin lille datter, samtidig som han motsetter seg konas ønske om separasjon. Etter hvert viser det seg at de har vært gjennom en tragedie.

Filmen ble vist i  ”Young Directors/Student Films”-programmet på TIFF, og er en ambisiøs film fra den unge filmskaperen Margareta Orkan – som for øvrig ble tildelt debutantprisen Skårungen under Film fra Nord-åpningen. Riktignok ikke for denne kortfilmen, men for ”The Factory”.

”Tidevann” er ambisiøs fordi den skildrer store og vonde følelser med en ikke-lineær fortellerstruktur. Den benytter seg av antydningens kunst, men også effektiv historiefortelling. Kanskje litt for effektiv, faktisk, da filmen nok kunne ha brukt litt mer tid på å bygge ut stemning og la oss bli bedre kjent med karakterene. Jeg liker godt at vi aldri får vite de eksakte detaljene i ulykken som har rammet familien, men det kommer likevel fram litt for tidlig at – og herfra bør det advares mot spoilere! – at datteren er forulykket. Jeg mistenker at det hadde vært mer virkningsfullt å holde tilbake denne informasjonen, og heller latt det bli et emosjonelt vendepunkt nærmere filmens slutt.

Ikke desto mindre rommer  ”Tidevann” imponerende mye på sine ti minutter, både i handling, stemning og antydning, og vitner om en filmskaper vel verdt å følge med på framover. Og ikke minst leder den ut i en fin og ambivalent avslutning, som stiller spørsmål om faren hedrer datterens minne eller bare har stagnert i sin sorg.     

Aleksander Huser

 

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk