Anmeldelse "True North"

Publisert 08.02.2017

Aleksander Huser har anmeldt "True North"

Regi: Simen Nyland
Produsent: Simen Nyland og Silje Burgin-Borch

Den dialogløse, animerte kortfilmen ”True North” forteller om en kaptein med et ødelagt magisk kompass, som han forsøker å få reparert – men etter flere iherdige forsøk må jenta på verkstedet gi opp. Først lenge etter at han har forlatt havna oppdager hun ingrediensen som på ny får pila til å peke den rette veien, og med det setter hun ut på havet etter ham.

”True North” har mangaaktig animasjonsstil, og er et forsøk på å krysse et nordnorsk kystmiljø med ”steampunk”-estetikk. Det er unektelig en artig kobling, og figurer og bakgrunner er henholdsvis sjarmerende og betagende utført – selv om ”steampunk”-elementene dessverre forsvinner litt i det noe naive uttrykket.

Musikken er storslagen og til dels svulstig, og står slik sett godt til filmen for øvrig, som ikke er redd for å gå etter de store følelsene. Og det skal i grunnen både komponist Raymond Enoksen og regissør Simen Nyland ha honnør for.

Det er imidlertid litt vanskelig å følge historien, som på sin ti minutter korte spilletid inneholder flere tilbakeblikk. Disse tidshoppene forvirrer vel så mye som de utdyper, til tross for at den kreative og utpreget visuelle fortellerstilen forankrer dem nokså tydelig til de ulike karakterene. Dessuten er det litt vanskelig å forstå at kapteinens fartøy faktisk er en undervannsbåt, som er en ikke helt ubetydelig detalj.

”True North” er forbilledlig ambisiøs, både i form og fortelling. Men den kunne nok ha blitt enda mektigere og mer gripende med en noe enklere historie, eller kanskje snarere en enklere fortalt historie.

Aleksander Huser