HEFTIG FILMVÅR

Publisert 31.03.2017

Det er hevet over enhver tvil at denne våren er det de nordnorske filmene som preger både norske kinoer og internasjonale filmfestivaler. Nå må vi holde momentum oppe og fortsette den gode fremdriften!

PÅ KINO OG FESTIVALER

Denne våren går følgende fillmer støttet av NNFS på kino: Karenina & I, Tungeskjærerne, Ishavsblod, Oskars Amerika og Dødsårsak:Ukjent. I tillegg går Sameblod, coprodusert av Digipilot i Mosjøen også på kino. Det er enda litt for tidlig å si noe konkret om publikumsoppslutningen, men det vi kan si er at alle filmene har fått svært akseptable kritikker og mye medieoppmerksomhet. Alle filmene har hatt imponerende og svært ulike lanseringsopplegg. I tillegg til dette, deltar flere av de samme filmene på nasjonale og internasjonale filmfestivaler og vekker fin oppmerksomhet.

I midten av mars ble CPH:DOX, Danmarks største internasjonale dokumentarfilmfestival, arrangert i København. Her ble følgende filmer med støtte fra NNFS vist: Dødsårsak:Ukjent (Anniken Hoel),Northern Disco Lights (Ben Davis),Nowhere to Hide (Zaradhast Ahmed), Tungeskjærerne (Solveig Melkeraaen), Ambulance (Mohamed Jabaly) og Burma Story Book (Petr Lom). Særlig vakte Hoels film Dødsårsak:Ukjent (Cause of Death: Unknown) stor interesse og debatt. Ambulance teamet, representert med John Arvid Berger (produsent, Jabfilm), kunstneren Asle Lauvland Pettersen og Jabfilms produksjonsmedarbeider Jenny Andersen, hadde med Ambulance-installasjonen til København, med mulighet for publikum til å la seg transportere via VR, hjem til en familie i Gaza. I installasjonen får vi oppleve hvordan det er å kjøre ambulanse i sylsmale overbefolkede gater i Gaza. Tungeskjærerne brakte med seg torskehoder, og det ble slått fast at dette var første gangen i historien at danske barn skar torsketunger!

FILMER TIL HOT DOCS, TORONTO
Det er nå kjent av Tungeskjærerne blir vist under Hot Docs i Toronto, Canada i overgangen april/mai, blant flere norske dokumentarer som skal vises der. Hot Docs går for å være en av de viktigste internasjonale arenaene for salg og distribusjon av dokumentarfilm. I tillegg vises Horungen (Knutte Wester), som er en samproduksjon med Bauta Film i Sverige og Pomor Film i Tromsø. Vi gratulerer!

PRISER OG NOMINASJONER
Det er ikke lett å holde oversikt over alt som skjer av fine ting med alle filmene fra Nord. Men i skrivende stund har Mohamad Jabaly nettopp mottatt "The BBC Arabic Young Journalist Award", og to filmer støttet av NNFS er shortlistet av One World Media til å motta One World Media Awards 2017, nemlig Ambulance og Nowhere to hide. Dugma (Pål Refsdal, prod.: Medieoperatørene) er den tredje norske dokumentarfilmen som er nominert til å motta denne ærefulle prisen.

(Bildet: Produksjonsmedarbeider Jenny Andersen ved installasjonen Ambulance under CPH:DOX ved Charlottenberg Kunsthal i København).