Prosjekt:

ŠAAMŠIǨ – OLDEMORS LUE Dokumentar 52 min. / Regi: Anstein Mikkelsen og Harry Johansen

Knust mellom stormakter, utvisket av fornorskning, frarøvet tradisjonelle næringer og fortrengt av andre folkeslag, ligger den østsamiske kulturen (Skoltesamene) i Norge med «brukket rygg». Språket er borte, og de gjenlevende kulturuttrykkene er få og sporadiske. Venke Tørmænen vil gjøre noe med det. Med hjelp fra nabolandet Finland lærer hun seg språket og å sy den tradisjonelle kvinnelua hennes forfedre brukte.

En visuell og karakterdrevet dokumentarfilm om et folk og en kultur som "forsvant" fra Nordkalotten etter krigen, nemlig skoltesamene. En underfortalt historie som likevel huskes av de norske etterkommerne. Filmen følger Venke, som nå leter etter både røtter og familien sin. Filmen er et viktig historisk dokument fra Nord Norge, som viser kulturmangfoldet i de nordlige bosetningene og konsekvensene av grenser som ikke tok hensyn til nomadisk levemåte, i møte med et såkalt moderne storsamfunn. Filmen er en samproduksjon mellom Siivet AS med Harry Johansen i Govas AS. Harry Johansen er en av de mest aktive samiske dokumentarfilmskaperne på norsk side og Anstein Mikkelsen er en veletablert nordnorsk dokumentarist med mange produksjoner på CV-en. Med røtter i både samisk og kvensk kultur forteller Mikkelsen og Johansen filmens historie fra innsiden av et univers få har kjennskap til.

Produsent:

Siivet AS (Lakselv)

Sum tildelt:

500 000

Dato for tildeling:

15.03.2018

Kontakt:

Siivet AS og Govas AS. E-post: siivet@siivet.noTelefon: 45504164

Andre tildelinger 15.03.2018

Lukk

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk