Anmeldelse av "The art of working in Pairs"

Publisert 29.01.2019

The Art of Working in Pairs
Regissør: Thor Brenne
Produsent: Martin Edelsteen og Thor Brenne/EdelZek

De siste årene har Thor Brenne – som også tidligere har laget flere imponerende musikkvideoer – markert seg med et par svært gode kortfilmer på Film fra Nord-programmet på TIFF. Både novellefilmen «Restriktorama» fra 2017 og fjorårets lekne, personlige dokumentar «Elektro» viser en forfriskende og særegen filmforteller vel verdt å følge med på framover.

I år har han igjen laget en kortdokumentar, denne gangen et portrett av det svenske paret Louise og Henrik, som jobber som sirkusakrobater. Et yrke som ikke blir lettere etter hvert som årene går – både på grunn av kroppens aldringsprosess og fordi de har fått et lite barn som krever sitt av tid og oppmerksomhet.

«The Art of Working in Pairs» kombinerer intervjuer og annet dokumentarmateriale gjort av filmskaperen med parets private arkivopptak, med fornøyelig, underfundig og overraskende gjenkjennelig resultat. Noe av humoren i denne lille perlen kommer av det utradisjonelle yrkesvalget i seg selv, som for øvrig også blir et effektivt bilde på parforhold mer generelt. Men vel så mye smiler man av de to hovedpersonenes svært sjarmerende framtoning, der de fyller ut hverandres resonnementer, som to jordnære, men samtidig reflekterte eksponenter for en eksentrisk og krevende livsstil.

Filmens kanskje fremste styrke er hvordan den nettopp trekker fram det gjenkjennelige i Louise og Henriks liv, som relativt unge mennesker som har tatt et vanskelig og i dette tilfellet kreativt yrkesvalg, og som de frykter de snart kan bli for gamle til. Man trenger ikke være sirkusakrobat for å kjenne seg igjen i dette.

Med tre sterke filmer på rad befester Thor Brenne seg som en av landets mest spennende talenter innen korte formater, som med lekenhet og egenart behersker både dokumentar og fiksjon. Det betyr imidlertid ikke at han ikke også burde få prøve seg i lengre distanser.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk