Black Out!

Publisert 12.03.2022

Regissør: Alejandra Almirón
Norsk co-produsent: Wonderline Productions ved Elisabeth Rasmussen

Hvordan vil vi klare oss uten elektrisitet, om den skulle forsvinne? Dette spørsmålet stiller den argentinske filmklipperen og regissøren Alejandra Almirón i dokumentaren Black Out!.

Utgangspunktet for filmen er at Almirón for noen år siden opplevde et omfattende strømbrudd i hjembyen Buenos Aires, som varte i flere uker. Dermed begynte hun å gjøre undersøkelser rundt dette, og kom over en lignende hendelse på midten av 1800-tallet, den gang forårsaket av en massiv solstorm – altså forhold utenfor selve jordkloden. I dag ville dette åpenbart få langt alvorligere konsekvenser, og det er visst heller ikke umulig at det kan skje igjen.

I filmen oppsøker Almirón en rekke personer rundt om i verden, inkludert Tromsø, for å få ulike perspektiver på problemstillingen. I sitt uttrykk er dokumentaren nokså geriljafilm-preget, noe som passer godt til den Philip K. Dick-aktige paranoiaen den både beskriver og framkaller.

Som helhet kan dog filmen føles litt rotete, og ikke minst gir den i overkant mye plass til folk som på forskjellig vis forbereder seg på en potensiell elektrisitetskollaps – en slags «doomsday-preppers», må man vel kunne si – på bekostning av forskerne som intervjues om fenomenet. Det er riktignok interessant å få et visst innblikk i hvordan man eventuelt kan overleve uten strøm, og med det får filmen oss til å tenke over hvor ekstremt avhengige vi er av elektrisitet, men vi etterlates like fullt med litt for mange ubesvarte spørsmål om det vitenskapelige grunnlaget for engstelsen. Noen flere svar i så måte ville ikke nødvendigvis gjort de andre sekvensene mindre sterke eller tankevekkende – kanskje snarere tvert imot.

I tillegg kunne filmskaperen ha prøvd å finne ut mer om hvilke strategier myndighetene har om en stor krise av denne typen virkelig skulle oppstå – eller om det i det hele tatt finnes noen strategier. Det blir nevnt i filmen at det er vanskelig å skape bevissthet rundt et fenomen som inntreffer såpass sjelden, men jeg skulle gjerne hørt hva for eksempel beredskaps- og sikkerhetsmyndigheter har å si om dette.

Black Out! tar opp spørsmål som både er svært spennende og urovekkende, og som den gir inntrykk av at man burde snakke mye mer om. Filmen kunne imidlertid ha gitt et mer solid grunnlag for disse samtalene om den la noe mer vekt på harde fakta. Isteden vil nok en del kunne avfeie dokumentaren som en innføring i dommedagsforberedelse, uten at man blir helt overbevist om behovet for innføringen. Men for all del, en viss bekymring er i hvert fall vekket hos undertegnede.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk