​Deprimerende Statsbudsjett for Filmsentrene​

Publisert 08.10.2018

Statsbudsjettet 2019 er lagt fram i dag med en samlet bevilgning til regionale filmsentre på 57,1 millioner. Det er bare en oppjustering med 2,4% fra bevilgningen for 2018 på 55,8 millioner. SSB´s oppdaterte konsumprisindeks for siste 12 måneder er på 3,4%. Altså en reell nedgang i bevilgningen.

Hvilket felles trekk har prisvinnende kort- og dokumentarfilmer fra Amanda, Gullruten, Kortfilmfestivalen, BIFF osv.? Jo, de har nesten alle mottatt tilskudd fra ett eller flere regionale filmsentre, og ofte er det de regionale sentrene som er første finansiør i prosjektene.

I Filmmeldinga (Meld.st. 30(2015)) er det et helt kapittel som heter "Sterkere regionale filmmiljøer". Der står det i departementets konklusjon: - Det legges til rette for sterkere regionale filmmiljøer.

Siden meldinga kom har det ikke vært en reell utvikling i de tilskuddene til regionene.

Vår konklusjon er at når regjeringen påstår at de vil styrke den regionale filmsatsingen er det rett og slett en bløff.

Hele Kulturdelen av budsjettforslaget kan du lese her.

P.S.

Forklaringen på manglende satsing er som regel "tøffe prioriteringer". Vi registrerer da at tilskuddene til Kirkevalget i 2019 fikk et tillegg i revidert budsjett i 2018 på NOK 20 mill, og et ytterligere tillegg på NOK 49 mill i årets budsjettforslag.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk