Heder og ære

Publisert 11.12.2019

Foto: Itromsø

Troms fylkeskommune tildeler årlig et arbeidsstipend for kunstnere på kr 100 000. Stipendet har som formål å stimulere til utvikling av kunstnere som bor og virker i fylket. Stipendordningen rullerer mellom kunstuttrykkene, og i år tildeles stipendet til kunstnere innenfor fagområdet FILM. 14 søkere ble vurdert til stipendet av en filmfaglig jury.

Marte Aasen Berntsen og Fredrik Mortensen mottar Troms fylkeskommunes arbeidsstipend for 2019.

- Filmmiljøet i Troms er mangfoldig og internasjonalt, og holder et høyt nivå. Antallet søkere til stipendet viser en god og positiv utvikling i miljøet, noe vi er utrolig stolte av. I år deler vi ut to stipender, til to meget aktive og synlige filmkunstnere i Troms. De jobber begge kunstnerisk, men i ulike deler av en filmproduksjon. Vi ser at det er viktig med stipendordninger som kan gi kunstnere muligheter til å jobbe mer fokusert over tid med å utvikle egne kunstneriske prosjekter, og vi gleder oss til å følge disse to filmskaperne videre i sine karrierer, sier fylkesråd for kultur og næring Sigrid Ina Simonsen (Ap) og fremhever det høye nivået i nordnorsk film og filmbransje.

Marte Aasen Berntsen er nylig vendt hjem til Tromsø hvor hun er vokst opp, med fersk utdanning innen filmklipp i bagasjen. Hun bekrefter det nivået vi ønsker at bransjen i nord har nådd, at det faktisk er mulig å komme hjem og være en aktiv kunstner i landsdelen, etter endt utdanning. Den kompetansen hun kommer hjem med, er etterspurt i bransjen i nord. I tillegg er det i dag to satsingsområder i filmbransjen på nasjonalt nivå; klipp og økt kvinneandel i filmbransjen. Hun har vært aktiv i filmmiljøet i mange år, og allerede gjort seg bemerket i flere kortfilmer, musikkvideoer, dokumentarfilmer og serier for TV.

Fredrik Mortensen opplever stor oppmerksomhet fra hele verden, siden lanseringen av sin dokumentar «Parkert» i 2018. Han har et særskilt talent for å skildre utenforskap, og menneskene i utenforskapet. Han har en enorm gjennomføringskraft og dedikasjon i sitt arbeide, og hans måte å fortelle historiene på, evner å berøre oss som tilskuere i stor grad. Mortensen er en høyt skattet person i det nordnorske filmmiljøet. Han jobber aktivt for en helhetlig bransje i nord, og er en samlende brikke for filmmiljøet gjennom sin store omsorg for sine kolleger (teksten er hentet fra Troms Fylkeskommunes nettside). Les mer om de øvrige prisene her.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk