Kvart över två

Publisert 28.01.2021

Regi: Emma Nordström
Produsent: Johannes Merok/Merok Produksjoner

Kortfilmen Kvart över två handler om den unge «guttejenta» Tora, som henger med sine utelukkende mannlige venner i et lite svensk tettsted. Men når bestekompisen Jakob forteller at han skal flytte til byen for å studere, stilles både hennes følelser og rolle i vennegjengen på prøve.

Filmens setting og miljø er ikke ukjent i kortfilmsammenheng, men skildres med nærvær og troverdighet av den unge filmskaperen Emma Nordström, som åpenbart også er en begavet skuespillerinstruktør. I tillegg inneholder Kvart över två mye god bruk av musikk. Det som imidlertid gjør filmen særegen, er at den omhandler en hovedkarakter med en form for kjønnsidentitet man ikke i like stor grad har sett på film. Tora er fullverdig akseptert som «en av gutta», noe som inkluderer – og kanskje til dels baserer seg på – en oppfatning om at hun i likhet med dem er tiltrukket av jenter. Selv om dette for så vidt også kan ha vært tilfellet, bærer hun nå i hemmelighet på romantiske følelser for Jakob, som framstilles med en finstemt balanse mellom subtilitet og tydelighet.

Filmens mest originale aspekt er portretteringen av en karakter som synes redd for konsekvensene av å stå fram som noe annet enn skeiv. Dette er dessuten et modig tema å ta opp i en kortfilm, da det nok lett kunne ha føltes søkt, overfladisk eller karikert. Nordström behandler det imidlertid forbilledlig varsomt og nyansert, og unngår overtydelige svar som ville ha vært vanskelig å svelge – men med en avslutning som formidler et enkelt budskap som kjennes både sant og oppløftende.

Kvart över två er en på alle måter fin kortfilm, som ikke minst burde vekke både følelser og samtaler hos et relativt ungt publikum.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk