Menneskets opprinnelse | Origin of Man

Publisert 28.01.2020

Regissør: Pjotr Sapegin

Produsent: Merete Korsberg

Regissør, manusforfatter og animatør Pjotr Sapegin er en av våre fremste kortfilmskapere, med animerte klassikere som Huset på kampen, Sniler og Aria på sin omfattende CV.

 I Origin of Man (eller Menneskets opprinnelse, som den norske versjonen heter) presenterer han en mildt sagt alternativ versjon av nettopp menneskets opprinnelse, som involverer noen grønne vesener som må flykte fra sin firkantede planet når den er i ferd med å tas over av mannevonde, søppel-etende rompekrabber.

I sentrum av fortellingen står imidlertid en opprørsk tenåringsjente som ikke føler seg helt hjemme her på jorden, altså på vår runde planet, og med dette er Origin of Man snarere en hyllest til fantasien og undringen. Og ikke minst er den en film om ungdommelig ensomhet og savn etter tilhørighet, etter noe og noen.

Filmen er laget med to ulike animasjonsteknikker, deriblant stop motion-dukkeanimasjon, som Sapegin gjerne bruker. Angivelig er den fri for digitale effekter, noe som gjør de nokså spektakulære «interplanetære» sekvensene enda mer imponerende.

Musikken er signert Anneli Drecker og Nils Petter Johansen, best kjent som Bel Canto. Her har duoen lagt seg på et mer atmosfærisk og ambientpreget uttrykk enn man nok kunne forvente fra dem, men som passer ypperlig både til filmens astronomiske perspektiver og dens overraskende melankolske tone.

Origin of Man er egentlig ikke spesielt komplisert fortalt, men like fullt en film man gjerne kan se flere ganger, for virkelig å ta inn de mange og finurlige detaljene – og da kanskje særlig i sammenvevingen av fortellingene fra de to planetene. Teknisk sett er filmen mesterlig utført, og fortellingen er ettertenksom, leken og ganske så nydelig. Med andre ord har Sapegin enda en kortfilmklassiker på filmografien sin.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk