Mørketid

Publisert 28.01.2021

Regissør: Knut Erik Jensen

Produsent: Aleksander Olai Korsnes/Rein Film

Mørketid skildrer hendelser fra den nordligste landsdelen under andre verdenskrig, et ikke ukjent tema for Knut Erik Jensen. Men også i sitt formspråk bærer denne kortfilmen den erfarne filmskaperens tydelige signatur.

Mer spesifikt omhandler Mørketid tvangsevakueringen av Finnmarks befolkning da området skulle bli utsatt for den brente jords taktikk. Filmen består i sin helhet av en lengre scene som utspiller seg på et fiskevær, der en gruppe mennesker er samlet før de skal sendes vekk. «Hensynsløst gjennomført. Medlidenhet med befolkningen er ikke på sin plass,» heter det i kunngjøringen fra den tyske okkupasjonsmakten. Setningene kunne lett ha føltes overtydelige, siden de omfavner mye av fortellingens budskap – men framstår isteden som en betimelig brutal understreking i en film som ellers inneholder påfallende lite dialog.

Begivenhetene formidles med et poetisk uttrykk som har preget mange av Jensens filmer, samtidig som kortfilmen forteller en nokså enkel og svært dramatisk historie. Disse i utgangspunktet ulike elementene utfyller hverandre fint, ved at de vare og dvelende stemningene framhever både de sterke, men undertrykte følelsene i situasjonen og det subjektive fortellerperspektivet.

Dette er åpenbart en stor og kostbar produksjon for det korte formatet, og filmen er solid utført i alle ledd. Kjente skuespillere som Ellen Dorrit Petersen og Per Kjerstad dukker opp i biroller uten replikker, noe som formodentlig også har sammenheng med at Mørketid i likhet med tre tidligere kortfilmer av Jensen skal inngå (muligens i bearbeidet form) i spillefilmen Lengsel etter nåtid, som han lenge har arbeidet med.

Mørketid fungerer utmerket som frittstående kortfilm, og fortjener oppmerksomhet på den internasjonale festivalarenaen. Men den gir også lyst til å se materialet utfolde seg videre i en ny spillefilm fra Knut Erik Jensen, som forhåpentligvis ikke er altfor langt unna å kunne realiseres.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk