NJUKOČAMAT | TUNGENE

Publisert 23.01.2020

Regissør: Marja Bål Nango. Manus og co-regi: Ingri Bål Nango

Produsent: Elisa Fernanda Pirir, Mer Film AS


Tungene begynner «in medias res», i det en ung samisk kvinne blir voldtatt av en mann langt ute på vidda. Handlingen veksler mellom scener med henne i tiden rett etter overgrepet og en annen kvinne et stykke unna, som fornemmer at noe har skjedd med søsteren sin – og setter ut for å finne henne.

Denne kortfilmen har et visst slektskap til den såkalte «rape-revenge»-sjangeren, men er utført med en poetisk sensibilitet man sjeldent ser i denne typen filmer. Og ikke minst tar den opp et tema det stadig knyttes en del tabuer til, og som kanskje derfor har vært lite omhandlet i filmer fra Sápmi.

Filmens regissør Marja Bål Nango spiller selv søsteren som på nærmest overnaturlig vis føler at noe er galt, mens det noe yngre overgrepsofferet spilles av hennes virkelige søster Ingir Bål – som ble belønnet med Skårungen 2020 for denne filmen. Begge mestrer skuespilleroppgavene med stor troverdighet, og har også skrevet manuskriptet til filmen sammen.

Kippingen mellom de to søstrene, den hyppige bruken av nærbilder (av både karakterene og omgivelsene deres) samt ulike slow motion-effekter gir filmen et stemningsfullt og drømmeaktig uttrykk, som til tider kan være noe forvirrende. Denne tilnærmingen er like fullt en av filmens klare styrker, som en formmessig understreking av det kaotiske ubehaget i situasjonene som skildres, samtidig som det gjør at den brutale finalen oppleves ekstra potent. Ved et par anledninger tas dette imidlertid litt langt: Den i overkant påtrengende bruken av slow motion i sekvensen der den unge søsteren er på flukt demper litt av intensiteten, mens det mot slutten er litt uklart om overgriperen også voldtar den andre søsteren eller om det er en form for flashback.

Ikke desto mindre skaper de sistnevnte bildene en viktig oppbygging til det poengterte klimakset, og jevnt over evner filmen på svært beundringsverdig vis å kombinere gåtefulle og særdeles slagkraftige elementer. Tungene er en solid, modig og velregissert film med en flertydig og velvalgt tittel – til tross for at den er fortalt med forbilledlig lite dialog.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk