Nordlands Jeanne d’Arc

Publisert 28.01.2021

Regissør: Fredrik Horn Akselsen Produsent: Rune H. Trondsen/NordicStories Nord

Historiene fra andre verdenskrig er på ingen måte ferdig fortalt. Ikke bare fordi det er viktig å minnes og dra lærdom av det som skjedde, men fordi mange fortellinger fra denne dramatiske tiden fortsatt ikke har fått oppmerksomheten de fortjener. 

Dokumentaren Nordlands Jeanne d’Arc forteller om Liv Grannes fra Mosjøen. Hun gjorde en viktig innsats i forbindelse med de alliertes hemmelige operasjoner i Nord-Norge, og ble Norges høyest dekorerte kvinne etter krigen. Men av flere grunner har Grannes’ meritter forblitt ukjent.

Regissør Fredrik Horn Akselsen formidler historien hennes gjennom utstrakt bruk av rekonstruksjoner med voice over, men filmen inneholder også en del arkivklipp og intervjuer. Blant intervjuobjektene er Grannes’ sønn, og filmskaperen har fått tilgang til hovedpersonens egne beretninger om hendelsene fra ulike skriftlige kilder.

Nordlands Jeanne d’Arc forteller en interessant og spennende historie om en mer eller mindre glemt krigshelt, og retter med det også søkelys på kvinnenes manglende plass i den offentlige krigshistorien. Dette er en kompleks fortelling som virker basert på et omfattende materiale, og det kan innvendes at det blir i overkant mye informasjon på en drøy times spilletid. Jeg skulle gjerne sett en utvidet versjon der man tok seg bedre tid til noen av de mest sentrale hendelsene – som ikke nødvendigvis ville ha krevd ytterligere iscenesettelser, men for eksempel mer utfyllende intervjuer.

Det kan imidlertid være at lengden er tilpasset tv-formatet, til tross for at filmen er ment vist på kino før den senere kommer på NRK. Spesielt rekonstruksjonene gjør at den trolig kler det store lerretet, men dette er likevel en nokså konvensjonell dokumentar (vel å merke uten at dette er ment negativt) som vil passe godt for fjernsyn – der den også vil kunne nå mange seere. Og selv om den tidvis kan føles noe komprimert, skal Nordlands Jeanne d’Arc først og fremst berømmes for at den evner å formidle en rikholdig og relativt innviklet historie på en klar og tilgjengelig måte.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk