Over vannet (Outbound)

Publisert 11.03.2022

Regissør: Jenny Andersen
Produsent: Koko Film AS ved Trude Berge Ottersen 

Med stemningsfulle bilder av skog og fortellerstemmen til den unge kvinnen som befinner seg i denne skogen på lydsporet, setter Over vannet tonen for en historie om frykt og flukt. Gjennom effektiv bruk av lydklipp fra mediedekningen av 22. juli, forstår vi snart at det mer spesifikt handler om terroren på Utøya. Men også om å ha overlevd dette, og hvordan det preger livet etterpå.

Jenny Andersens kortdokumentar har en annerledes, mer poetisk innfallsvinkel enn man forventer av en film om dette temaet, og det fungerer overraskende godt. Kanskje særlig fordi filmen først og fremst skildrer følelsesmessige opplevelser og erfaringer, som den dermed gir innblikk i, framfor å gå veldig detaljert inn på de konkrete hendelsene hovedpersonen gjennomlevde på Utøya.

Denne hovedpersonen er filmskaperen selv, noe som muligens ikke vil være åpenbart for alle tilskuere (selv om Andersen også medvirket i dokumentaren Rekonstruksjon Utøya). Men filmen blir naturligvis ikke mindre sterk når man vet at den er et slags selvportrett, eller i hvert fall en personlig dokumentar.

Filmen er flott fotografert, med blant annet flere dronebilder, og et filmspråk som på sanselig vis framhever naturen gjennom flere årstider. Over vannet er da også første del av en serie korte dokumentarer med tittelen Outbound om hva man vel kan kalle naturens helende kraft for folks hverdagsliv. Også lyddesignen og den nokså minimalistiske musikken bidrar til filmens vare og særegne stemning.

Over vannet forteller om hvordan hovedpersonen har evnet å komme seg videre etter de traumatiske erfaringene, noe naturen – og skateboardet – synes å ha hjulpet med. Vel å merke uten at det bakenforliggende alvoret forsvinner eller bagatelliseres for tilskueren.

Andersen behandler her et vanskelig og åpenbart også personlig tema på en original måte. Resultatet er blitt en både bevegende og oppløftende film, og et sterkt første bidrag til denne kortdokumentarserien. Og ikke minst er Over vannet en svært imponerende kortfilmdebut.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk