Pulling In the Belt

Publisert 23.01.2020

Regissør og produsent: Elle Sofe Sara

Stills: Torgrim Halvari

På forrige utgave av TIFF deltok Elle Sofe Sara i Film fra Nord-programmet med kortdokumentaren Giitu Giitu, som beskrev en religiøs transe som oppstod i læstadianerforsamlinger. I år er filmskaperen tilbake med en ny dokumentar av det korte formatet om et annet historisk fenomen fra samisk kultur.

Pulling in the Belt beskriver tradisjonen kalt «Ribadit», som for øvrig også er filmens originaltittel, og som vel betyr nettopp «å trekke i beltet». Dette var et flørteritual som fant sted på bryllup i Kautokeino, hvor menn tok tak i beltet til en kvinne de var interessert i (fortrinnsvis ikke bruden, formoder jeg) og svingte henne rundt.

I den ni minutter lange filmen forteller to eldre mennesker om sine egne opplevelser av dette fenomenet, kombinert med at regissøren lar dansere og ungdom av i dag gjenskape beltedragningen. Pulling in the Belt har et lett og lekent (og samtidig kyndig utført) formspråk, med sekstitalls-cocktail-taffelmusikk på lydsporet, musikalsk klipperytme og dansesekvenser i fugleperspektiv.

I tillegg inneholder filmen innklipp fra tv-dekningen av månelandingen i 1969, uten at relevansen er spesielt åpenbar – utover at tyngdekraften spiller en vesentlig rolle både her og i belteritualet. Det er like fullt et artig grep som kan gi noen luftige assosiasjoner, som at det trolig kunne være et stort nok skritt for en mann å gripe tak i den begjærets belte.

Igjen utviser Sara en utmerket benyttelse av kortdokumentarformatet, med en tilnærming til materialet preget av at filmskaperen også er koreograf. Der Giitu Giitu omhandlet et mer alvorlig tema som man ble nysgjerrig på å få vite (enda) mer om, skildrer denne filmen en tradisjon de færreste ville vurdert å lage film om – som ikke desto mindre viser seg å være et ypperlig utgangspunkt for en svært sjarmerende og forfriskende kortfilm.

Pulling in the Belt er en liten film, og forsøker heller ikke å være noe annet, men den er original og forførende nok til å kunne kalles en stor bragd. Relativt sett, naturligvis, når vi nå også har vært innom månelandingen.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk