Tidskapsel@TIFF2021

Publisert 28.01.2021

Regissør/klipper: Fredrik Mortensen

I fjor vår satt Nordnorsk filmsenter og Filmfond Nord i gang prosjektet Tidskapsel, der filmskapere fra landsdelen ble invitert til å sende inn filmer på maks 15 minutter om den koronapregede tiden man var (og stadig er) inne i. Til sammen mottok de hele 155 filmer, som kan ses på nettsiden tidskapsel.film.

Tidskapsel@TIFF2021 er en time lang kompilasjon basert på 47 av disse bidragene, regissert og klippet av Fredrik Mortensen, som ble vist på utekinoen på Stortorget under årets filmfestival i Tromsø. Snarere enn en «best of»-samling er denne filmen mer en slags remix, siden det klippes mellom utdrag fra de ulike filmene, til tider også med lyd fra en film til bildene fra en annen.


Den totale mengden tidskapsel-kortfilmer er rimelig overveldende, selv om jeg like fullt anbefaler å se igjennom alle i sin opprinnelige form. Som jeg skrev da jeg bli spurt om å trekke fram mine favoritter (som resulterte i en lang liste!), blir man imponert over kreativiteten så vel som bredden i innhold og uttrykk i filmene. Det må derfor ha vært en utfordrende oppgave å skulle sammenstille et utvalg til en fungerende helhet, men resultatet har så absolutt blitt vellykket.

Her benyttes altså større eller mindre biter fra nesten en tredjedel av filmene, på en måte som får fram mangfoldet, men likevel med flyt og sammenheng. Utover i filmen brukes noe lengre partier av enkelte kortfilmer, og denne senkningen av klippetempoet bidrar til følelsen av en overordnet dramaturgi. Mot slutten drar filmen også god nytte av den lekne metafilmen The Ballad of the Corona Man som bindeledd mellom noen av klippene, uten heller å overdrive dette grepet. Og passende nok spares det aller største smellet til et avsluttende klimaks.

Muligens kunne man med hell ha flettet inn enda mer fra de ikke-narrative, visuelt eksperimentelle bidragene, men dette er ingen alvorlig innvending. Det omfattende innsendte materialet kunne åpenbart ha blitt satt sammen på utallige vis, og faren for å ende opp med en kakofoni av ulike inntrykk må ha vært overhengende. Dessuten er det positivt at spilltiden begrenser seg til en time, slik at opplevelsen ikke blir utmattende – men isteden etterlater tilskueren med en viss nysgjerrighet.

Tidskapsel@TIFF2021 er en imponerende velfungerende sammensetning av et rikt og eklektisk utvalg kortfilmer, som trolig også gir lyst til å oppsøke de opprinnelige kortfilmene – inkludert dem som ikke har fått plass her.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk