Har du sett ho (Have You Seen Her)

Publisert 18.02.2024

Astrid-Ardagh_Har-du-sett-ho.jpeg#asset:2308:artikkel

Regissør: Astrid Ardagh
Produsent: Fasasona AS ved Rhian Collings

Har du sett ho er en eksperimentell og til dels meditativ dokumentar om mørke generelt og mørketid spesielt – som bygger gradvis opp til et lysende klimaks hvor sola omsider er å se igjen. Dermed handler Astrid Ardaghs 15 minutter lange kortfilm til syvende og sist om sola, som også tittelen spør etter, men gjør det ved å skildre tiden i nord hvor den er fraværende.

Filmen viser ulike mennesker i daglige, eller kanskje vel så nattlige, gjøremål på et nordlig øysamfunn, der mørket som omgir dem er sterkt framtredende, til tider overveldende. Det gjør også at naturen føles ekstra nærme. I tillegg hører vi folks refleksjoner om mørket, passende nok til mer eller mindre fullstendig sorte bilder.

Har du sett ho er en imponerende moden film, også uavhengig av at den inngår i Film fra Nords kortfilmprogram for unge filmskapere. Den er utsøkt fotografert, med bilder som evner å skape spennende dynamikk ut fra mørklagte utgangspunkt. Men også lyddesign, musikk og klipperytme bidrar til en helstøpt, stemningsfull og ikke minst sanselig utforskning av fraværet av lys.

Jeg ser ikke bort fra at konseptet kunne videreutvikles til en lengre film om man for eksempel fulgte noen utvalgte karakterer over tid. Like fullt oppleves Har du sett ho som en film som utnytter kortformatet ypperlig, hvor den ikke behøver å gå i en mer narrativ retning, samtidig som den tar seg tid nok til å skape en fullendt og fascinerende opplevelse av mørketid – og solas etterlengtede tilbakekomst.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk