Harry og Anstein vant stor pris i Canada

Publisert 24.10.2022

Med den skoltesamiske filmen Šaamšiǩ – Oldemors lue vant Harry Johansen og Anstein Mikkelsen prisen for beste lange dokumentarfilm under filmfestivalen imagineNATIVE i Toronto i Canada i helga.

- Dette er en stor anerkjennelse av arbeidet vi har lagt ned i denne filmen gjennom de siste årene, sier de to filmskaperne. - Vårt mål har vært å bringe den tragiske historien til skoltesamene i Norge frem i lyset.

Festivalen imagineNATIVE Film + Media Arts Festival er verdens største urfolks film- og mediekunstfestival. Den arrangeres årlig i Toronto i oktober måned. Festivalen fokuserer på film-, video-, radio- og nye mediearbeid fra urfolk, aboriginer og førstefolk fra hele verden. 

Juryen skriver:
Mens hun skaper seg sin egen vei gjennom reisen i kulturen sin plukker vi opp fragmentene av samfunnet mens hun syr kulturen og historien sin sammen. Sponsor for dokumentarfilmprisen er Canadas største kringkastingsselskap CBC.

Det har vært laget lite film og tv om skoltesamene i Norge tidligere. Filmen Šaamšiǩ – Oldemors lue har vært vist både lokalt, og på en rekke festivaler i rundt om i verden siden lanseringen i februar i år.

Tidligere i høst ble filmen vist på NRK1 i beste sendetid med gode seertall. – Vi er overveldet over responsen fra publikum og mottakelsen filmen har fått, sier filmskaperne.

Kort om filmen:
For lenge, lenge, kanskje siden tidenes morgen, forvaltet Pasviksamene sitt lille grenseløse område i pakt med naturen. Så delte Norge, Russland og Finland området mellom seg. Gruvedrift og kraftverk forandret landskapet og elva. På norsk side ble språket og kulturen nesten visket ut. Men de østsamiske genene klarte de aldri å utslette.

I filmen følger vi Venke Tørmænen som vil lære å sy den skoltesamiske konelua hennes oldemor bærer på et gammelt bilde. – Jeg føler at når jeg kan sy den og ta den på hodet, så er ringen sluttet. Jeg vil at verden skal vite at vi finnes. Vi er her, og vi lever her."

Om regissørene:
– Vi føler oss forpliktet til å fortelle historiene til mennesker som bor i nord, ofte neglisjert av myndighetene, men fortsatt stolte av livet og kulturarven sin, sier Harry Johansen og Anstein Mikkelsen.
De to filmskaperne er begge født og bosatt i Finnmark. Totalt har de til sammen laget mer enn femti filmer, for det meste dokumentarfilmer.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk