Livet er vakkert (Al Haya Helwa)

Publisert 18.02.2024

Livet-er-vakkert-jubel.png#asset:2311:artikkel

Regissør: Mohamed Jabaly
Produsent: Stray Dogs Productions AS ved KriStine Ann Skaret

Det er flere grunner til at Livet er vakkert (Al Haya Helwa) er en svært passende åpningsfilm for årets utgave av TIFF. Som det også sies i filmen er regissør Mohamed Jabaly tromsøværing, og både byen og flere av dens innbyggere spiller en sentral rolle i fortellingen – og filmskaperen har tidligere vist sin film Ambulance fra 2016 på festivalen. Dette er dessuten den norske premieren på Livet er vakkert, som allerede har gjort seg bemerket med regiprisen på den svært viktige dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam. Og ikke minst omhandler den Gaza, med alt det medfører av dypt opprørende aktualitet.

Situasjonen på Gaza er imidlertid først og fremst et bakteppe i dokumentaren, om enn et man ikke kan unngå å reflektere over når man ser den. Livet er vakkert handler om Jabalys mangeårige kamp mot systemet og de norske myndighetene, etter at han kom til Tromsø i 2014 for det som skulle være et kortvarig opphold. Når grensene til Gaza stenges på ubestemt tid kan han imidlertid ikke reise tilbake til hjemstedet og familien, men han får heller ikke innvilget visum for å bli i Norge. Begrunnelsen er at Jabaly ikke kan dokumentere at han er profesjonell filmskaper – til tross for den internasjonale anerkjennelsen han får for nevnte Ambulance.

Jabalys historie er spesiell, samtidig som den kan relateres til mange andres situasjon. I tillegg er den godt dokumentert gjennom filmskaperens videodagbok, og det er både imponerende og en stor styrke for filmen at så mange viktige øyeblikk er fanget på kamera. Livet er vakkert tydeliggjør ikke på hvilket tidspunkt i prosessen Jabaly bestemmer seg for å lage en film om dette, men det føles heller ikke veldig nødvendig, da den får klart fram hvor sentralt og betydningsfullt filmskapning er i livet hans. Meget mulig er det også en hjelp for ham med å forholde seg til den usikre tilværelsen.

Tittelen på filmen kan virke noe paradoksal, men rimer godt med at Livet er vakkert ikke er en så tung film som den nok kan framstå – selv om både temaet og bakteppet er mer enn alvorlig nok. Dette er en type fortelling som er viktig å formidle, og som filmmediet og dokumentarsjangeren er spesielt godt egnet for, som lar oss bli kjent med menneskene som rammes av langt på vei uforståelige og inhumane byråkratiske avgjørelser. Den er en høyst betimelig påminnelse om behovet for å forvalte regler med skjønn og forståelse for individene, uten at den demoniserer enkeltpersonene som representerer systemet. Men aller mest er det Jabaly selv med sin smittende livslyst som gjør at filmen understreker at livet faktisk er vakkert til tross for nærmest endeløs motgang. Og denne tilstedeværelsen av både håp og kampvilje gjør filmen enda mer gripende.

Selv om den også lar oss bevitne noe av utviklingen mot katastrofen på Gaza og belyser palestinernes situasjon, er Livet er vakkert en film om tilhørighet, statsløshet og ukuelig livsmot – og om alle de Norge burde være et hjem for.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk