Sound the Alarm
Publisert 23.01.2023
SOUND THE ALARM
Regissør: John Trainor
Produsent: Andrew Grant (Mattima Films)
I januar 1995 var Norge i sentrum av en hendelse med potensielt apokalyptiske konsekvenser, da en forskningsrakett ble skutt opp fra Andøya uten at russiske overvåkningsstasjoner hadde mottatt den rutinemessige orienteringen om dette. Følgelig fryktet Russland at monitorene viste et plutselig atomangrep, og måtte på få sekunder avgjøre om det skulle møtes med et motangrep mot vesten – med andre ord trykke på den fryktede røde atomknappen.
Med tanke på hvor ekstremt alvorlig situasjonen var, er det rart at hendelsen ikke er mer kjent – selv om den riktignok ble behandlet i såkalt undersøkende musikalform i en episode av Ylvis-brødrenes Stories from Norway fra 2018, som herved anbefales dem som ikke har sett den.
John Trainors dokumentar går imidlertid både grundig og medrivende gjennom dramatikken, skildret med omfattende arkivmateriale og åpenhjertige intervjuer med involverte og andre sentrale tidsvitner fra Norge, Russland og USA. Sound the Alarm tar også noen uventede retninger, som når den skisserer teorier om datidens russiske president Boris Jeltsins mulige nytte av situasjonen. Og kanskje kan denne falske alarmen ha bidratt positivt til de rivaliserende stormaktenes arbeid med å ruste ned sine kjernefysiske arsenaler?
Etter hvert blir Andøya-hendelsen utgangspunkt for en bredere diskusjon i filmen om den overhengende faren for atomkrig – ikke minst på grunn av rene og skjære misforståelser eller annen menneskelig svikt.
Noen elementer i dokumentaren kunne ha vært utbrodert, for eksempel sier de ansvarlige fra norsk side aldri noe om hvorfor informasjonen russerne mottok var så mangelfull. Og når vi mot slutten får høre at denne typen hendelser nærmest har blitt dagligdagse, vil vi naturligvis ha flere detaljer – selv om dette formodentlig ikke er informasjon man kan dele i all offentlighet.
Filmen gjør svært god nytte av de ulike arkivklippene, men er ved et par anledninger muligens for snedig i bruken av nyere materiale, som vel er ment å illustrere de opprinnelige begivenhetene – men hvor det kan oppleves en smule forvirrende at kvaliteten på bildene tilsier at de neppe er fra 1995.
Dette er dog ikke store innvendinger mot en spennende, vellaget og svært interessant dokumentar. Sound the Alarm minner oss om at verden slik vi kjenner den kan utslettes ved feil trykk på en knapp, og føles ubehagelig relevant i en tid hvor trusselen om atomkrig igjen preger nyhetsbildet. Som filmen påpeker, er det dessuten ikke bare vinden fra øst som må bli mildere om atomkoffertene skal pakkes ned for godt.
Bare så det er sagt: Bruken av kjernekraft som energikilde er en annen diskusjon, som strengt tatt ikke er relevant i denne sammenhengen. Det behøver heller ikke å stå i noe motsetningsforhold til filmens budskap om at med så store og ødeleggende krefter som de kjernefysiske våpnene besitter, kommer et ansvar vi ikke burde gi noen. Sound the Alarm er en både betimelig og tankevekkende alarm i så måte.
Aleksander Huser