Vår neste konsulent

Publisert 12.10.2023

NNFS har nå ansatt Rachel Andersen Gomez som filmkonsulent. Hun erstatter Kalle Løchen som har vikariert for Anna Svensson i stillingen siden sommeren 2022. Stillingen er et åremål på 4 år.

- Vi er utrolig glade for å ha sikret oss Rachel som filmkonsulent. Hun har en allsidig bakgrunn innen kunsthistorie, antropologi og, ikke minst, over to tiår med filmredigering på et bredt spekter av produksjoner innen både fiksjon og dokumentar. Med sin innsikt i både utvikling av idéer og etterarbeid med fokus på å finne fram kjernen i historien og rendyrking av filmskapernes uttrykk, er vi trygge på at Rachel kommer til å bli et velkomment bidrag i vårt arbeid med å styrke og fremme nordnorske filmfortellinger og nordnorsk filmbransje, sier daglig leder Terje A. Nymark ved Nordnorsk Filmsenter.

Andersen Gomez (49) er fra Tromsø, og har studert foto i Chicago, med bachelor i filmvitenskap fra Austin, Texas. Hun har også en master i dokumentarfilm fra Buenos Aires, og master i kunsthistorie fra Universitetet i Tromsø. I tillegg til sitt virke som filmfotograf, klipper og regissør, er hun veileder på masterprogrammet for Visuell Antropologi i Tromsø.

Internasjonale impulser

Rachel sier at etter noen år i USA og Argentina, tok hun med seg sin argentinske mann og barn hjem til Tromsø, og innrømmer at det latinamerikanske perspektivet på film og livet generelt har hatt stor innflytelse på henne som filmskaper. Hennes virke som klipper og fotograf på nordnorske filmprosjekter, i kombinasjon med kunststudier på UiT, har i tillegg gitt henne spesielt god innsikt i nordnorsk filmbransje, og nordnorsk og samisk kultur og kunsthistorie.

Rachel-A-Gomez-i-felt.png#asset:2242:artikkel

- Jeg gleder meg veldig til å jobbe med bransjen og jeg ønsker å være en aktiv konsulent som filmskaperne føler de kan kontakte og få gode innspill og tilbakemeldinger fra. Min bakgrunn som filmskaper, og mest av alt som filmklipper og dramaturg, har gitt meg en solid erfaring med bransjen her i nord, og jeg mener at dette er en verdifull kompetanse jeg tar med meg inn i stillingen som filmkonsulent.

Nymark trekker fram nettopp denne kombinasjonen av internasjonale impulser og nordnorsk kunst- og kulturhistorie, koblet med praktisk, hands-on erfaring fra foto, klipp og dramturgi som en av Rachels særlig spennende kvaliteter. - Rachel er veldig god i 1-til-1 veiledninger, og vet hva bransjeaktører står i av utfordringer. Hun har en veldig god evne til å ta et steg tilbake og vurdere utfordringer – både kreative og praktiske – analytisk, og på den måten bidra til at prosjekter beveger seg fremover.

Brenner for film

- Jeg mener at film fortsatt er et av de sterkeste, visuelle uttrykk vi har selv om vi lever i en tid med høy visuell metning, sier Rachel.

- Det skjer en stadig teknologisk utvikling som bidrar til at filmskapere kan finne nye måter å engasjere publikum og skape unike filmopplevelser på forskjellig plattformer. Så, på en måte tror jeg filmskapere og aktører i bransjen må være fleksible og innovative for å dra nytte av disse mulighetene, og samtidig så vet jeg at de gode historiene alltid finner en form.

Andersen Gomez er altså ikke med på at film som uttrykksform er truet, men mener vi ikke kan hvile på laurbærene når det kommer til en kunstform hun er lidenskapelig opptatt av.

- Jeg er veldig opptatt av å fremme filmens kapasitet til å formidle og øke bevisstheten om viktige sosiale, politiske og historiske spørsmål som kan utfordre publikums synspunkter og gjerne oppfordre til dypere refleksjon. Men jeg er også like opptatt av "den syvende kunstartens" evne til å kombinere flere kunstformer for å skape et unikt uttrykk. Det er denne mektige kombinasjonen av å fortelle historier, formidle følelser, utforske ideer og reflektere samfunnet på som jeg synes er helt fantastisk!

Konsulenten inngår i et team på tre som jobber på Nordnorsk Filmsenter, og vil i tillegg til å ha ansvaret for tildeling av produksjons- og utviklingstilskudd være en viktig brikke i kabalen som legges for å styrke nordnorsk bransje og filmfortellinger, ifølge Nymark.

- Jeg gleder meg skikkelig til å møte alle bransjeaktørene der ute og høre hvilke spennende historier som filmsenteret kan være med å støtte, følge opp og få ut i verden. Det blir også spesielt viktig for meg å lytte til bransjen og finne ut hvilke forskjellige kompetansehevende tiltak vi trenger for å styrke bransjen i nord, avslutter Rachel.

Rachel Andersen Gomez tiltrer stillingen 1. januar 2024.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk