YOU KNOW IT'S GOING TO BE ABOUT WAR

Publisert 09.02.2023

Regissør: Olha Tsybulska

Produsent: John Emil Richardsen/Montevideo Tromsø

Tittelen på denne drøyt 30 minutter lange dokumentaren er på et vis humoristisk, fordi den er smertelig sann: Det skulle bare mangle at ikke ukrainske Olha Tsybulskas film handler om krigen som stadig pågår for fullt i hjemlandet hennes – og som naturligvis er alt annet enn morsom. Likevel er ikke «You Know It's Going to Be About War» noen typisk krigsdokumentar, i den grad det finnes noe sånt som typiske krigsdokumentarer.

Etter Russlands invasjon for et år siden har den unge filmskaperen delvis oppholdt seg i Tromsø. I filmen dokumenterer Tsybulska reiser hun foretok tilbake til Kyiv i fjor sommer, i form av en serie portretter av venner og slektninger som fortsatt befinner seg der. Filmskaperen er selv tydelig tilstede, først og fremst gjennom fortellerstemmen på lydsporet og tablåaktige selvportretter som markerer filmens kapittelinndelinger. Kapitlene tar for seg hver sin følelse eller reaksjon på det som har hendt, som sorg, sinne og skyld, og gir filmen en klar og velfungerende struktur.

Filmen baserer seg i nokså stor grad på intervjuer, men inneholder et mangfold av uttrykk, og fanger flere ulike stemninger og sider ved livet i den ukrainske hovedstaden. Ikke desto mindre oppleves «You Know It's Going to Be About War» som en film med en tydelig, unison stemme, også formmessig – noe som er enda mer imponerende med tanke på at den er en debutfilm. Den elektroniske filmmusikken fortjener også å trekkes fram som del av dette helstøpte inntrykket.

Det handler altså om krigen, men med noen andre og til dels mer livsbejaende perspektiver enn man nok kunne forvente. Tsybulska skildrer ikke minst hvordan mange innbyggere forsøker å leve ordinære liv, inkludert både kafébesøk og fester, til tross for overhengende fare for rakettangrep. Slike kontraster sier mye om situasjonen disse menneskene er i (som for øvrig neppe har blitt bedre siden opptakene ble gjort). Det ligger betydelige mengder motstand, stolthet og håp i å insistere på at livet skal gå videre – samtidig som det er hjerteskjærende å høre om skyldfølelsen det samme kan gi. Overlevelsesskyld så vel som traumer er da også blant filmens sentrale temaer.

«You Know It's Going to Be About War» er en på alle måter sterk film fra en åpenbart talentfull filmskaper, som det blir spennende å følge framover. Lite vil glede meg mer enn om hennes neste film ikke behøver å handle om krig.

Aleksander Huser

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk